Leerlingen onderzoeken de luchtkwaliteit en maken een filmpje van de droge resultaten

Cultuureducatie
Educatie voor duurzame ontwikkeling
Mediawijsheid

Wat?

In het kader van een DynamoPROJECT onderzochte de elf derdegraadsleerlingen van het Antwerpse Xaveriuscollege de luchtkwaliteit en maakten met de hulp van Filmeducatie.be een onderhoudend en toegankelijk filmpje in journaalstijl. 

Waar? Wie? Wanneer? 

Eind 2021 werkte leerkracht Hans Gooris met elf leerlingen van het Xaveriuscollege in Antwerpen twee maanden lang aan een project rond ecologie en luchtkwaliteit. Onder deskundige begeleiding van filmeducatie.be maakten de leerlingen een wetenschappelijk onderbouwde reportage waarin ze de luchtkwaliteit in en rond hun school onderzochten. Hiervoor namen de leerlingen onder meer interviews af van de projectleider van de stad, de bevoegde schepen en Erik Wiers, de Vlaamse bouwmeester.

Dwarsverbanden 

Met dit project wil het Xaveriuscollege mediawijsheid koppelen aan ecologie en klimaatbetrokkenheid. De leerlingen scherpen bovendien hun kritisch denken aan door te leren omgaan met wetenschappelijke bronnen. 

 

Rode draden in de aanpak

Het project werd ingepast in  de specifieke lesmodule ecologie en ondersteund door StadsLab 2050 en Interreg Vlaanderen-Nederland. De school zette in op brede betrokkenheid door de resultaten en aanbevelingen van het onderzoek voor te leggen aan medeleerlingen, ouders en buurtbewoners. Sinds het project profileert het Xaveriuscollege zich nog sterker als een klimaatbewuste school. Zo gaan ze komend schooljaar van start met een nieuw dynamoPROJECT rond klimaat en beeldvorming.

De leerlingen in actie

Ook interessant

‘Eau lala’ – Het belang van water vanuit EDO en Kunst

# Cultuureducatie
# Educatie voor duurzame ontwikkeling

Bekijk dit voorbeeld

Cultuureducatie
Educatie voor duurzame ontwikkeling

Heb je zelf een voorbeeld?

Misschien heb jij ook een voorbeeld dat je wil delen? Stuur het contactformulier door, en we bekijken samen hoe jouw voorbeeld een plek kan krijgen.

Deel een inspirerend voorbeeld