Samen tuinieren op school

Educatie voor duurzame ontwikkeling
Gezondheidsbevordering
Natuur- en milieu-educatie

Wat?

Het schoolteam en de leerlingen van Basisschool OLV Scherpenheuvel onderhouden al drie jaar samen een moestuin op school. Met de steun van de directie en de ouderraad krijgen de leerlingen zaai- en plantgoed en gereedschap om in het voorjaar naar hartenlust te zaaien en te planten.

Waar? Wie? Wanneer?

Basisschool Onze-Lieve-Vrouw, Scherpenheuvel

De moestuin werd opgestart in 2017

Aantal leerlingen: +/- 400

Dit typeert onze school:

Met ons dynamisch schoolteam gaan wij voluit voor het speelplezier en de uitdaging voor onze kinderen.

Moestuin

Dwarsverbanden

Het moestuinproject van Basisschool OLV Scherpenheuvel bevindt zich op het kruispunt van 'outdoor education' en natuureducatie, Educatie voor Duurzame Ontwikkeling en gezondheidseducatie. Enerzijds krijgen de leerlingen meer voeling met de natuur en anderzijds wordt – door bv. kippen op school te houden – gewerkt aan de valorisatie van voedselafval. Bovendien krijgen de leerlingen meer beweging.

Rode draden in de aanpak

Het moestuinproject wordt gedragen door een werkgroep van collega’s. Alle leerlingen, van de kleuters tot het zesde, hebben twee moestuinbakken ter beschikking. Met de steun van de directie en de ouderraad krijgen de leerlingen zaai- en plantgoed en gereedschap om in het voorjaar naar hartenlust te zaaien en te planten. Samen met het schoolteam onderhouden ze de tuin.

Beschrijving/in de praktijk

Naar hartenlust zaaien en planten

Enkele jaren geleden kreeg het schoolteam van Basisschool OLV het idee om het braakliggend stukje grond achter de school om te toveren tot een gezellige plek. Ze ruimden het verwilderde lapje grond op, richtten een werkgroep op en pakten elk jaar een nieuw stukje aan.

Meester Lorenz Suffeleers vertelt:

Momenteel hebben we al een wilgenhut, een leuke picknickplaats en een heuse moestuin met kippenren. Elk leerjaar, van de kleuters tot het zesde, heeft twee moestuinbakken ter beschikking. Met de steun van de directie en de ouderraad krijgen de leerlingen zaai- en plantgoed en gereedschap om in het voorjaar naar hartenlust te zaaien en te planten. Samen met het schoolteam onderhouden ze de tuin.

Heerlijk vuil naar huis

De moestuin sluit aan bij de lagere school. De kleuterschool bevindt zich in een andere vestiging, op ongeveer 1 km wandelen. De oudste kleuters komen geregeld op bezoek in de moestuin, om te picknicken, in de tuin te werken én groenten te oogsten. Maar ook in de kleuterschool zelf vind je mobiele moestuinbakken.

 De kleuters zaaien en oogsten, maar ze hebben bijvoorbeeld ook al insectenhuisjes gebouwd. De kinderen helpen met veel plezier mee in de tuin. Ze vinden het super om de handen uit de mouwen te steken en heerlijk vuil naar huis te gaan!

Tussen de moestuin en de speelplaats is een speelheuvel gebouwd, zodat de kinderen tijdens de speeltijd volop kunnen ravotten in het groen.

Lekker smullen

En wat met de oogst?

Lorenz vertelt:

Wat in de zomervakantie geoogst wordt, wordt met veel plezier opgegeten door het schoolteam,maar tijdens het schooljaar gaan de leerlingen er zelf mee aan de slag. Deze week hebben het derde en het vierde leerjaar nog gezellig gepicknickt met de zelf geoogste groenten uit hun moestuin.

Bij de kippen kunnen we terecht met onze voedselresten. De leerlingen staan mee in voor de verzorging van de kippen en met de eitjes worden lekkere bereidingen gemaakt!

Nuttige links

Meer inspiratiemateriaal rond voedselverlies: Kostbare kost: https://djapo.be/kostbare-kost/ of https://www.mosvlaanderen.be/kostbare-kost-aan-de-slag-voor-minder-voed…

Wil je zelf starten met een schoolmoestuin op school of ben je op zoek naar tips en zaaigoed? Kijk bij de groeipakketten van GoodPlanet via https://www.goodplanet.be/nl/zie-ze-groeien/

Beeld: © Katoo Peeters

Ook interessant

‘Eau lala’ – Het belang van water vanuit EDO en Kunst

# Cultuureducatie
# Educatie voor duurzame ontwikkeling

Bekijk dit voorbeeld

Cultuureducatie
Educatie voor duurzame ontwikkeling

Heb je zelf een voorbeeld?

Misschien heb jij ook een voorbeeld dat je wil delen? Stuur het contactformulier door, en we bekijken samen hoe jouw voorbeeld een plek kan krijgen.

Deel een inspirerend voorbeeld