De scholenband maakt onze leerlingen bewust van de SDG's

Diversiteit
Educatie voor duurzame ontwikkeling
Milieueducatie
Wereldburgerschapseducatie

Wat?

Inspiratie-artikel over een internationale samenwerking tussen een school in Oostende en een Gambiaanse school. In hun scholenband werken zij rond verschillende SDG’s: gezondheid, onderwijs en milieu. 

Waar? Wie? Wanneer?

Scholenband tussen de Oostendse school Sint-Jozefinstituut-Petrus & Paulus-Centrum en St. Joseph’s Senior Secondary School in Gambia. Dit zijn twee algemeen-secundaire scholen. 

Dwarsverbanden

Een scholenband zorgt voor uitwisseling tussen verschillende culturen, maar deze gaat nog een stapje verder met als gezamenlijk doel: leerlingen tot mondige, kritische burgers vormen door samen te werken rond de SDG’s. Enerzijds door een fysieke uitwisseling en anderzijds door van op afstand samen lesmateriaal te ontwerpen. De scholenband creëert voer voor lessen over de SDG’s en SDG-gerelateerde thema’s, duurzame ontwikkeling en het belang van internationale samenwerking. Daarnaast geeft het zowel leerlingen als leerlingen een blik op de diversiteit in de wereld.

Rode draden in de aanpak

Bij een scholenband kunnen leerkrachten elk op hun eigen manier betrokken zijn. Zo bezochten 7 leerlingen en 3 leerkrachten uit Oostende de Gambiaanse school. Andere leerkrachten zagen een fysieke uitwisseling (nog) niet zitten. Wél stonden ze ervoor open om vanop afstand met hun Gambiaanse collega’s na te denken over hoe ze samen lesmateriaal kunnen maken. Anderen gebruiken voorbeelden uit de partnerschool in hun les zonder zelf in contact te staan. 

Link naar het artikel op de website scholenbanden.be: https://www.scholenbanden.be/nl/inspiratie/inspirerende-activiteiten/sc…;

Ook interessant

Scholen bouwen met sociale impact

# Educatie voor duurzame ontwikkeling
# Ondernemerschapsvorming

Bekijk dit voorbeeld

Educatie voor duurzame ontwikkeling
Ondernemerschapsvorming

Heb je zelf een voorbeeld?

Misschien heb jij ook een voorbeeld dat je wil delen? Stuur het contactformulier door, en we bekijken samen hoe jouw voorbeeld een plek kan krijgen.

Deel een inspirerend voorbeeld